Ett hus med en historia...

På fastigheten står två hus som byggdes 1849, respektive 1855. Byggnaderna uppfördes som bostäder åt välbärgade köpmän och läkare. Stora Nygatan blev en av Göteborgs mest exklusiva bostadsadresser. Husen som byggdes på delar av de f.d. befästningsverken, bastionerna, som delvis revs efter 1807. Murarna som avgränsar vallgraven idag är de nedre delarna av dessa befästningsverk. Rester av grundläggningen för ett kruttorn påträffades under ombyggnaden. Detta kruttorn var beläget innanför befästningsmuren där det idag finns lägenhetsförråd för lägenheterna på Stora Nygatan 7/Drottninggatan 77.

Arkitekt för Stora Nygatan 7 var John Westerberg som också var riksdagsman. Detta hus byggdes om för stallmästare James F Dickson 1874. Dickson påbörjade byggandet av Tjolöholms slott men fick inte se det färdigställt. Dickson bodde sannolikt i huset på Stora Nygatan fram till sin död 1898 efter en blodförgiftning. En ny större ombyggnad skedde 1909. Namnet Carl Bonde figurerar i samband med denna ombyggnad.

Kapten JJ Berg övertog Stora Nygatan 9 1855 och lät uppföra huset mot Stora Nygatan som sedan hyrdes ut som bostäder till ett flertal familjer. Flera ombyggnader har skett under årens lopp. Bl.a. fanns en mössfabrik mot Drottninggatan. På tredje våningen mot Drottninggatan inreddes 1924 en ordenslokal för Riddartemplet Felicia. Denna ordenslokal byggdes om till lägenheterna 306 och 307. Den väggmålning som finns på norra gaveln av ordenslokalen är idag igenbyggd, men bevarad bakom den nya gipsväggen.

Vinden har tidigare används som magasin med en bostad för tjänstefolk uppe på vinden. Bostaden bestod av ett litet rum utan isolering men med en kakelugn som värmekälla. Den var belägen där lägenhet 402 och 405 ligger.

”170 år gamla hus med en mycket intressant historia”

Göteborgssystemet, senare Systembolaget, hade sina lokaler i husen. En systembolagsbutik fanns i bottenvåning mot Drottninggatan och i övriga husen fanns kontor och bostäder för anställda. Fram till ombyggnaden 2002 hade Systembolaget ett regionkontor där lägenheterna 301, 302 och 303 är belägna.

Göteborgs Stad hyrde större delen av de båda husen fram tills dess ombyggnaden startade. Familjerätten och socialförvaltningen hade verksamhet i lokalerna.

Eftersom huset har innehållit lokaler med många olika verksamheter har det byggts om vid många tillfällen och mycket av det ursprungliga utseendet har gått förlorad. Bäst bevarat är fasaderna mot Stora Nygatan och några få lägenheter som har gammal parkett och tak med stuckatur och takmålningar.

Vid ombyggnaden hittades den gamla trappmålningen på Stora Nygatan 9 under senare tids övermålningar. Mycket omsorg lades vid att ta fram, restaurera och komplettera det gamla måleriet. På de nybyggda väggarna i trapphuset nymålades ett mönster identiskt med det gamla.

I Stora Nygatan 7 trapphus togs fram några provrutor där ursprungsmåleriet framträder. En dekorslinga som hittades användes som dekor i trapphuset vid nymålningen. Taket i våning två trappor var ursprungligen målad i flera kulörer som har övermålats med vit färg. Vid ombyggnaden målades några detaljer i guldfärg. Denna kulör hittades på flera ställen i det gamla takmåleriet.

”Att bo i ett hus med sådan historik är verkligen en förmån. Vi värnar verkligen om huset”

Tryckt bild med skridskoåkning på vallgraven, män, kvinnor och barn. Till höger Stora Nygatan 7-19. Mitt i bilden Göteborgs synagoga. I vänster kant syns Trädgårdsföreningen. Foto: Göteborgs Stadsmuseum